Les primeres dades del pessebrisme banyolí es remunten a l’any 1850. Famílies generalment  religioses o benestants, amb espai per poder dedicar el muntatge anual del pessebre com la Casa Bach, A l’ any 1876 a la rellotgeria Rigau,  i en el passar dels anys  el d’en Quimet Boschmonar, can Franch i can Torrent, Sagrat Cor, Casa Nostra, entre d’altres s’ esforçaren en millorar les tècniques primitives del muntatge del pessebre.

Acabada la Guerra Civil a l’any 1939 hi va haver el ressorgiment del pessebre i fou més estès a la població de Banyoles. Començaren a sorgir noms com en Pere d’ l’ Asil, Rafel Angelats i Miquel Vilanova.

Pels voltants dels anys 50: Enric Gratacós i Joan Malagelada juntament amb en Joan de Palau, Jordi Gratacós, Salvi Gratacós, Francesc Casadevall, Albert Tubert, Jaume Oller, etc..  continuaren la tasca pessebrística amb gran cura i dedicació.

Després d’ uns quants anys retornà la febre pessebrística a l’ any 1964, que en un principi apadrinava el Centre Excursionista de Banyoles, i que aquell mateix any cedí la torxa a l’Associació de Pessebristes de Banyoles que quedà constituïda aquell mateix any.

Des d’ aquell moment l’ A.P.B. ha anat treballant i sembrant la llavor durant anys i intentant que la divulgació del pessebrisme s’anés estenen al llarg de les nostres contrades. Fou després quan ja assentada als locals parroquials amb el president Albert Tubert i Turon al capdavant.

A l’any 1982 es va celebrar la XIII Trobada de Pessebristes de Catalunya que tingué un èxit extraordinari on es podia comprovar la cura, la tècnica i la capacitat artística dels diorames dels nostres pessebristes. També es va consolidar el Concurs de Pessebres Infantils i Familiars que es fan a casa i que un jurat passa a valorar el dia de Sant Esteve.

L’activitat de l’ Associació de Pessebristes de Banyoles ha anat amb augment i de pocs diorames a la parròquia de Santa Maria  hem passat  a ser exportadors de pessebres a d’ altres localitats com a Girona, Olot, Porqueres, Lloret, Mont-ras, a la Fira de l’ avet d’ Espinelves, etc….

Organitzar una Escola de Pessebristes que cada any se supera amb alumnes i mestres. Han passat diferents presidents per  l’entitat com en Josep Llach i Tubert i en l’ actualitat en Tomàs Vinardell i Ros .

A l’any 2006 es va fer la 37a trobada, la segona celebrada a Banyoles i l’ any 2014 ens vam traslladar al Monestir de Sant Esteve per poder celebrar  la Biennal del Pessebre on hi van concórrer mes de 130 pessebres de tot Catalunya  i que és un referent encara en el dia d’ avui.

En l’ actualitat aplegats al Monestir de Sant Esteve diversifiquem el nostre espai i convertit en transversal agrupa: diorames, pessebres de grans dimensions, postals, fotografia, figuraires, pessebres d’ escoles i instituts, etc..Esperem poder continuar engrandint el nom del pessebre i de la nostra ciut